INFO WEDSTRIJD JUDO BIJ BEENTJES JUDOSPORT
Je hebt al enige ervaring opgedaan met de Medaille competitie of de clubkampioenschappen op de Sportschool maar nu begint het “echte” werk. Je gaat naar je eerste echte wedstrijd toe…
Wat nemen wedstrijd judoka’s altijd mee naar een toernooi?
Naast dat je fit, schoon en uitgeslapen bent, heb je de volgende zaken nodig:
Je judopaspoort; (niet voor alle toernooien, maar wel handig als je die al hebt) met een geldig betaalbewijs, pasje, en recente pasfoto. Dit wordt gecontroleerd bij de weging. Na de weging stop je je paspoort weer in je tas of geeft ’m aan je ouder(s)
Binnenkort gaat de judobond over op een app met de bondsgegevens. Dan is dit voldoende. Daar krijgt iedereen info over.
Een witte band;
Een rode band; (in onze zaal verkrijgbaar)
Je eigen band;
Voldoende drinken (en eten);
Je judo pak; (altijd een wit pak mee, maar je mag ookeen blauw pak meenemen)
Slippertjes of sportschoenen (nooit buiten de judomat op blote voeten lopen)
Een tas waar alles in kan deze neem je altijd zelf mee de zaal in
Een Beentjesjudosport embleem. Dit is ook voor de herkenning voor de coach!!
Of een rugembleem. (bij onze webshop te bestellen)
Rood trainingsjack van Beentjes judo sport voor onder je judo pak als je even niet hoeft te judoën. Enorm belangrijk dat je warm blijft en niet koud de mat op gaat!
Waar moet je om denken?
Natuurlijk moet je judo pak, net zoals jezelf schoon en netjes zijn. Daarnaast moet je nog met het volgende rekening houden:
- geen sieraden;
- geen haarspeld(en);
- bij lang haar een elastiek, zonder ijzeren ringetjes ( ingevlochten);
- korte (teen)nagels;
- meisjes moeten een wit shirt aan met ronde hals.
De weging
Van ons krijg je te horen hoe laat je moet wegen, zorg dat je op tijd bent. Als eerste ga je je melden bij de coach. Meestal is het een trainer van de onze judoschool (altijd bij een JBN toernooi) maar soms is het een ervaren judoka (bij ontwikkel toernooien).
Nadat je je bij de coach hebt gemeld moet je gaan wegen. Soms krijg je van de coach een weegkaart van tevoren en soms krijg je die na afloop van de weging. Het is belangrijk dat je op gewicht bent. Dat wil zeggen, op gewicht binnen de gewichtsklasse waar je voor bent opgegeven. Als je op het randje van je gewicht bent, weeg dan regelmatig ook thuis en op de wedstrijddag zelf even wachten met eten tot na de weging.
Als je wat ouder bent (-12 en ouder), dan gaat het gewicht steeds belangrijker worden. Het kan natuurlijk eens voorkomen dat je net iets te zwaar bent. Als je maar vroeg genoeg gewogen hebt (dus niet tot het laatste moment wachten met wegen!) dan kun je nog proberen door naar de WC te gaan en eventueel hard te lopen (goed ingepakt om goed te zweten) om binnen je gewicht te komen. Je mag maar twee keer wegen dus wees zeker van je zaak!
Bij sommige toernooien kan je nog op de dag zelf “om gepoold” worden naar een zwaardere poule. Dit is zeker niet altijd mogelijk en het kost altijd extra geld.
De warming-up
Na de weging is het tijd voor de warming-up. Zorg dat je lekker “warm” draait met een judo maatje als die er is, loop je anders goed warm en doe de oefeningen die je hiervoor geleerd hebt. Een goede warming-up zorgt ervoor dat je beter bent voorbereid op de wedstrijd en vooral ook minder kans op blessures krijgt.
Als je al weet dat je na de warming-up nog lang moet wachten, trek dan een warm shirt onder je judo jas aan en houdt je sokken ook maar aan. Niet vergeten om als je bijna gaat beginnen om ze weer uit te doen.
Het gereed staan
Als het bijna tijd is dan moet je de weegkaart aan de jurytafel van je mat geven (staat meestal op de weegkaart) en begint het wachten aan de zijkant van de mat. Als je naam wordt omgeroepen om klaar te staan dan doe je de juiste wedstrijd band om.
Op sommige grote toernooien zijn er naambordjes die opgehangen worden waar je naam op staat en op welke kleur je moet staan. Misschien heb je al een tijdje gezeten, spring dan even een paar keer op en neer om “wakker” te worden en je op de wedstrijd te concentreren.
De wedstrijd
Judoka’s houden hun tas bij zich. Met eten en drinken, banden en judopaspoort. Je loopt door de zaal op sokken of op slippers, NIET op je blote voeten.
Als de wedstrijden gaan beginnen gaat de judoka bij zijn mat op de bank zitten; daar wordt de judoka opgeroepen (de eerst opgenoemde judoka krijgt de witte band om, of heeft een wit pak aan). De tweede, bijv. pietje tegen klaasje, Klaasje doet de rode band om of trekt een blauw pak aan.
De judoka gaat aan de rand van de mat staan en wacht op het sein van de scheidsrechter om te beginnen met de wedstrijd. Na afloop doet de judoka de band weer in zijn tas (op de band staat je eigen naam, zo raak je hem ook nooit kwijt) na de wedstrijd, bij winst altijd je naam doorgeven! De judoka neemt weer plaats op de bank en wacht tot de volgende oproep. Elke judoka speelt minimaal 2 wedstrijden, vaak zijn het er meer.
Luister bij een toernooi altijd goed of je naam wordt opgenoemd. Zorg dat je snel klaar staat. De wedstrijd begint. De coach staat aan de zijkant en zal je tijdens de wedstrijd (alleen bij mate) misschien wat aanwijzingen geven. Luister daar goed naar en probeer te doen wat de coach zegt. Iedere wedstrijd is een moment om te kijken waar jij staat met je techniek, kracht en motivatie. Probeer er vooral van te leren en er plezier in te hebben.
-Er is altijd EHBO in de zaal aanwezig.
Wees altijd sportief.
Het is fantastisch wanneer je wint, maar bedenk dat je van een verloren wedstrijd ook een heleboel leert. Eigenlijk zelfs meer….
Na afloop
Als je de wedstrijd gewonnen hebt groet je de tegenstander, dit doe je natuurlijk ook als je verloren hebt. Je groet af en verlaat de mat, groet nog een keer af en meld je je bij de jurytafel als je gewonnen hebt. Direct daarna meld je je bij de coach om even de wedstrijd door te nemen. Wat ging er goed en wat kan de volgende keer beter. In het begin zal je vooral moeten leren verliezen. Denk hieraan, wees niet boos of verdrietig maar leer ervan en bedank je tegenstander voor de les die je geleerd is.
Als je verloren hebt en je trainingsmaatje nog niet, probeer dan niet meteen weg te gaan maar blijf nog even om hem of haar aan te moedigen. Judo trainen doe je tenslotte nooit alleen, maar altijd met een maatje. Voordat je weggaat, controleer of je al je spullen in je tas hebt gedaan, je banden, je judo paspoort, je judo pak, enzovoorts.
Een prijs
Soms zijn toernooien opgezet met een poule systeem waarbij je tegen iedere judoka in een poule gaat judoën. Bij meerdere poules van hetzelfde gewicht kunnen er ook nog zogenaamde kruisfinales zijn waarbij de judoka’s met de meeste punten tegen elkaar moeten. Als je wat ouder bent zijn de meeste wedstrijden met een zogenaamde dubbele eliminatie systeem. Als je eenmaal verliest dan kun je hooguit nog derde worden, als je tweemaal verliest dan ben je klaar.
Als je bij de beste 3 bent gekomen dan is de kans groot dat je een medaille of misschien wel een beker hebt gewonnen. Natuurlijk zou het fantastisch zijn als daar ook je trainingsmaatje staat om de winst met je te vieren. Neem je beker of medaille mee naar huis en laat ze maar aan iedereen zien, je hebt er tenslotte letterlijk voor gevochten, je hebt het verdiend. En het is leuk om je prijs bij je eerst volgende judo les te laten zien in je eigen judo groep. Dan mag je even naast meester of juf zitten!
Op naar het volgende toernooi
Uitleg voor ouders omtrent het wedstrijd judo
*- De judoka ontvangt soms een uitnodiging op papier maar eigenlijk staan altijd alle toernooien op deze site.
wedstrijden.beentjesjudosport.nl.
De eerste keer dat je inlogt dien je heel veel vragen te beantwoorden, Dit is gelukkig eenmalig.. De volgende keer log je eenvoudig in. Hier kan je inschrijven voor alle toernooien en evenementen. Heb je vragen dan mail of app je Eveline even.
info@beentjesjudosport
*- wedstrijdjudoka’s moeten lid zijn van de Judo Bond Nederland.
Bij veel toernooien is het een vereiste dat de judoka’s lid van de Judobond zijn. Bovendien kan een judoka alleen examen doen voor een hogere band, als hij/zij lid van de bond is. Als iemand lid van de bond wil worden kan hij dit zelfstandig regelen. Kijk op www.judobondnederland.nl
(Opzeggen doen ouders ook zelf. Dat kunnen wij niet regelen) De kosten zijn afhankelijk van de leeftijd tussen de 17 en 28 euro per jaar.
*- Minimaal een week voor de wedstrijd krijg je de gegevens omtrent het toernooi (tijden, info sporthal,) maar dit staat ook altijd al op de website bij AGENDA.
* afzeggen: afzeggen van een toernooi is eigenlijk geen optie. Maar bij ziekte of zeer kan je er soms niet aan ontkomen. Mail dan naar: info@beentjesjudosport.nl of stuur een app of sms naar 06 30697890.
* 4 toernooien per jaar: Alle wedstrijdjudoka’s ( jeugdjudoka’s die vrijdag avond trainen) zijn verplicht, om minstens 4 toernooien per jaar te judoen!!!! Meer mag natuurlijk altijd. Medaille competitie en clubkampioenschappen tellen niet mee!.
* -gewicht: Iedereen wordt met een judowedstrijd ingedeeld in een klasse. Rekening houdend met het gewicht en geboortejaar, soms ook bandkleur. Ben je net aan op gewicht (of net niet) eet en drink dan niet voor je weging maar doe dat daarna. Het scheelt soms wel een kilo!! Neem wel van alles mee, drinken, bananen, broodjes enz. (geen snoep en koolzuurhoudende drank voor je wedstrijden)
*vervoer Bij individuele wedstrijden gaat iedereen op eigen gelegenheid. Samen afspreken met andere judoka’s is natuurlijk nog veel beter!!!
COACHEN:
Bij aankomst in de sportzaal gaan de judoka’s zich bij de coach melden.
Bij ieder toernooi vanaf 5 judoka’s is er een coach aanwezig. Het kan dus zijn dat, als er maar 3 deelnemers zijn, de ouders zelf de judoka gaat begeleiden.
Ouders:
– De ouders nemen plaats op de tribune. Gaan niet mee de zaal in!
– Houdt rekening met het betalen voor toegang voor een tribune plaats. Op grote toernooien rekenen ze tussen de 3 en 7 euro.
– Begeleiding en coachen van de judoka gebeurt door de coach en contact met de scheidsrechter(s) loopt ook alleen via de coach.
– De kinderen horen van de coach wanneer ze klaar zijn en melden dit aan de ouders; dan volgt de prijsuitreiking en in principe kunnen ouders en judoka dan naar huis. Maar wel altijd even afmelden bij de coach!!!
Meedoen aan wedstrijden
De belangrijkste wedstrijdtermen:
Hajimé = Beginnen of doorgaan
Matté = stoppen
Osae Komi = Houdgreep
Toketa = houdgreep verbroken
Waza ari = bijna vol punt 7 punten
Ippon = vol punt 10 punten
Shido = straf
Hansoku Make = diskwalificatie / Ippon voor de tegenstander
Sore-Made = einde van de wedstrijd
Het scorebord
Op het scorebord bij de wedstrijdmat is af te lezen welke waarderingen en straffen er door de scheidsrechters aan de beide judoka’s zijn gegeven.
Rechts staat de score voor de judoka met de rode wedstrijdband of het blauwe pak en links staat de score voor de judo met de witte wedstrijdband of het witte judopak
Een hansoku-make (diskwalificatie / Ippon voor de tegenstander) bestraffing en een ippon-score, worden nooit op het scorebord aangegeven.
Voorbeelden van overtredingen die leiden tot een SHIDO:
– passief judoën, kont naar achter
– schijnaanval maken
– vingers van de ander naar achteren buigen om greep te verbreken of vingers in de mouw van de tegenstander doen of broekspijp.
– met vriendjesworp (arm om het hoofd) iemand met het hoofd de mat in duwen.
-5 seconden of langer aan een kant judoen en niet aanvallen (bijvoorbeeld 1 hand mouw 1 hand rever)
Voorbeelden van overtredingen die leiden tot een HANSOKU-MAKE:
-3x een shido krijgen
– een tegenstander die op de mat ligt optillen, om hem daarna weer op de mat te werpen
– tijdens de wedstrijd onnodig roepen, opmerkingen of gebaren maken, met de bedoeling de tegenstander of de scheidsrechter te kleineren
– met het hoofd naar de mat “duiken” als je een heupworp inzet (zo kan je jezelf ernstig verwonden)
WAZA-ARI, 7 punten.
Een ‘bijna ippon’-score. Als een judoka zijn wedstrijdpartner onder controle heeft geworpen en die werptechniek net niet voldoende is voor een ippon. Bijvoorbeeld als de werptechniek minder snel of minder krachtig werd uitgevoerd, of dat de vallende judoka niet voor het grootste gedeelte of zijn rug belandde.
Als een judoka zijn wedstrijdpartner gedurende 15 seconden of meer, maar minder dan 20 seconden na de aankondiging osae-komi zo vast houdt, dat hij zich hier niet uit kan bevrijden.
WAZA ARI AWASETE IPPON Een tweede waza-ari score die automatisch ippon betekent. Het betekent dat twee waza-ari’s één ippon maken
IPPON, 10 punten.
Als een judoka zijn wedstrijdpartner gecontroleerd en met aanzienlijke kracht en snelheid werpt. Uke moet daarbij grotendeels op de rug geworpen worden.
Als een judoka zijn wedstrijdpartner gedurende 20 seconden na de aankondiging osae-komi zo vasthoudt, dat hij zich hier niet uit kan bevrijden.
Als een judoka opgeeft door met zijn hand of voet 2 of meer keer af te kloppen bijvoorkeur op het lichaam van de wedstrijdpartner. Meestal gebeurt dit tijdens een houdgreep, armklem of verwurging. (verwurgingen mogen vanaf de klasse -15 en armklemmen vanaf de klasse -18)
Als een judoka wordt uitgeschakeld door het resultaat van een toegepaste controletechniek (uitsluitend bij senioren) of wanneer Uke afklopt vanwege deze techniek. Door deze regel mogen scheidsrechters niet meer zelf ingrijpen wanneer zij denken dat een verwurging of aanklem voldoende is aangezet en het resultaat daardoor voldoende duidelijk is.
Als één van de twee judoka’s een hansoku-make -bestraffing krijgt, wordt de andere judoka automatisch tot winnaar (met ippon) uitgeroepen.
Voor alle vragen mag u mij natuurlijk altijd mailen: info@Beentjesjudosport.nl
Moroto Seoi Nage